Puszcza Mariańska

Przygotowania do Festiwalu Smaków

W Puszczy Mariańskiej trwają przygotowania do kolejnej edycji Festiwalu Smaków. Stoiska festiwalowe zawsze cieszyły się zainteresowaniem. Celem wydarzenia jest upowszechnianie produktów tradycyjnych i regionalnych.

Piknik dotychczas gromadził kilkadziesiąt podmiotów, które na co dzień funkcjonują w zróżnicowanym środowisku. Inicjatorem tej imprezy jest Mariański Ruch Inicjatyw Ekonomiczno-Społecznych w Puszczy Mariańskiej. Udało się pozyskać w sumie 24 tys. zł dofinansowania na dwa projekty. Kwota 10 tys. zł zostanie rozdysponowana na cel organizacji Festiwalu Smaków, natomiast pozostałe 14 tys. zł to środki na utworzenie ścieżki edukacyjnej w Krainie Czarnego Bzu.

Każdego roku koneserzy dobrego smaku spotykają się na dziedzińcu Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Puszczy Mariańskiej, aby wspólnie bawić się i skosztować lokalnych przysmaków. W tym roku impreza odbędzie się we wrześniu w nowej lokalizacji – w Krainie Czarnego Bzu w miejscowości Budy Kałki. Nowym elementem towarzyszącym imprezie będą tablice informujące o właściwościach roślin i ich życiodajnej mocy.

– Staramy się nie tylko aktywizować lokalne koła gospodyń wiejskich czy stowarzyszenia oraz gospodarstwa. Zależy nam na pozyskiwaniu coraz szerszej wiedzy z zakresu lokalnej kuchni. Ciekawi nas, w jaki sposób dawni mieszkańcy Puszczy Mariańskiej dbali o zdrowie i leczyli różne dolegliwości. Przecież nie mogli pójść do apteki, której nie było. Stosowali zioła lub różnorodne specyfiki – powiedziała Katarzyna Niewczas z MRIES-u.

Lekarze coraz częściej podczas rozmowy z pacjentem wypytują o styl życia, nawyki żywieniowe i czy spędzamy czas aktywnie poza pracą. W takim kierunku podąża nowoczesne leczenie, czyli w kierunku zminimalizowania konieczności przyjmowania lekarstw. Ilość snu, radzenie sobie ze stresem i jakość spożywanych posiłków ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Do łask wracają metody z dziedziny medycyny naturalnej, które zostały przebadane przez specjalne instytucje. Ciekawostką jest, że na Wyspach Szetlandzkich lekarze zaczęli przepisywać pacjentom tzw. zielone recepty. Według recepty zaleca się piesze wędrówki, spacery i obserwację przyrody, a to rozwiązanie promowane jest przez szetlandzki odpowiednik polskiego Narodowego Funduszu Zdrowia.

W ramach tegorocznej edycji Festiwalu Smaków odbędą się warsztaty zielarskie. Mieszkańcy będą mieli okazję poznać tradycje lokalne i zasmakować dawnych dań, jakie serwowano niegdyś na lokalnych stołach. – Ludzie wtedy żywili się tym, co mieli na polu lub tym, co wyhodowali. Dzięki warsztatom będzie można poznać receptury lokalnych dań, ale też zastosowanie ziół w kulinariach i lecznictwie. Warsztaty odbędą się pod hasłem „Z łąk i pól na nasz stół”. – przypomina Katarzyna Niewczas.

Gmina Puszcza Mariańska jest rekordzistą, jeśli chodzi o ilość zarejestrowanych produktów tradycyjnych, które widnieją na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dwa gospodarstwa z terenu gminy, w tym państwa Wioletty i Dariusza Marcinowskich czy Kraina Czarnego Bzu Teresy i Andrzeja Lubeckich od lat dbają o produkty tradycyjne.

Wśród nich znajduje się wiele dań przyrządzanych na bazie receptury państwa Marcinowskich.

Warto wymienić:

  1. Likier jajeczny Radziwiłłowski
  2. Chleb razowy ciemny z Radziwiłłowa
  3. Bolimowski gołąb nadworny Ryś
  4. Makaron Radziwiłłowski
  5. Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
  6. Jaja z Radziwiłłowa (kur zielononóżek kuropatwianych)
  7. Kapłon staropolski z Radziwiłłowa
  8. Masło klarowane z Radziwiłłowa
  9. Masło śmietankowe z Radziwiłłowa
  10. Pasta rybna z Radziwiłłowa
  11. Półgęsek
  12. Rosół dworski
  13. Ślimak winny z Radziwiłłowa
  14. Śledzie w oleju z Radziwiłłowa
  15. Kompot z jabłek z cynamonem
  16. Pularda mazowiecka
  17. Kogutki z Radziwiłłowa
  18. Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej
  19. Karp w zalewie z rzeki Rawki
  20. Węgorz w zalewie z rzeki Rawki

 

fot. MRIES

 

Back to top button
Skip to content